El Grup Crèdit Andorrà obté un benefici de 33 milions d’euros i creix un 19,6% en volum de negoci - Creand
Vés al contingut

El Grup Crèdit Andorrà obté un benefici de 33 milions d’euros i creix un 19,6% en volum de negoci

• El Banc referma el lideratge en el suport a l’economia, el teixit empresarial i les persones amb una inversió creditícia que creix fins als 2.523 milions d’euros, i en el progrés del país amb la participació en la constitució de SETAP 365. 

• El creixement internacional consolida la tendència alcista amb l’increment del 33,63% del volum de negoci internacional. 

• La ràtio de capital total regulatòria s’incrementa fins al 18,09% (16,36% CET1). 

• El banc ha tancat el 2021 operacions estratègiques per consolidar el lideratge a Andorra i impulsar la competitivitat i el creixement futurs.


El Grup Crèdit Andorrà consolida la tendència de creixement en les principals xifres de negoci i durant el 2021 ha obtingut un benefici de 33 milions d’euros, un 9,8% més que l’exercici anterior. El Grup ha tancat l’exercici superant per primera vegada els 20.000 milions d’euros en volum de negoci, arribant als 20.888 milions, un 19,57% més que el 2020. Fruit de la bona marxa del negoci bancari i el comportament favorable dels mercats financers, els recursos de clients s’han incrementat un 22,20%, fins als 18.365 milions, i la inversió creditícia s’ha situat en 2.523 milions d’euros, un 3,33% més. 

Les dades reflecteixen el clar lideratge del Banc al país tant pel que fa a l’actiu com al volum de negoci que es tradueix en el suport a l’economia, al teixit empresarial i a les persones. Del total del volum de negoci del Grup, 9.962 milions d’euros es localitzen a Andorra. Quant a la inversió creditícia, 2.115 milions d’euros s’han destinat al suport financer de projectes directes al país. Aquest compromís amb Andorra s’ha refermat el 2021 amb la participació decidida en la constitució de la nova societat SETAP 365 que integra Ensisa (Soldeu i El Tarter) i EMAP (Arinsal i Pal). 

Pel que fa al negoci internacional, el Grup ha consolidat la línia ascendent de creixement, amb un increment del 33,63% del volum de negoci. A Espanya, Creand Wealth Management (Banco Alcalá, SA) ha assolit un volum de negoci de 2.481 milions d’euros, un 9,7% més que l’any anterior. La filial luxemburguesa, Creand Wealth & Securities (Banque de Patrimoines Privés, SA), ha continuat sent motor de creixement per al mercat institucional del Grup i ha incrementat el volum fins als 8.367 milions, un 44,6% més. A Miami, Creand Wealth Management (Beta Capital Securities LLC i Beta Capital Management LLC), amb un volum de negoci de 1.180 milions d’euros, un 28,3% més, s’ha consolidat com una plaça estratègica per desenvolupar l’activitat bancària i financera del Grup als Estats Units i Llatinoamèrica. 

La fortalesa del Banc es veu reflectida en la solvència, que també s’ha incrementat. La ràtio de capital total regulatòria és del 18,09% (el 16,36% CET1). La ràtio de liquiditat, del 141,96% (superior al mínim exigit del 100%), indicadors que confirmen la robustesa de Crèdit Andorrà, amb els 523 milions d’euros de fons propis (un increment del 3,8%).

Xavier Cornella, conseller executiu i director general del Grup Crèdit Andorrà, ha explicat que “el 2021 ens hem centrat en l’execució del Pla estratègic 2021-2023 per consolidar el nostre lideratge a Andorra i créixer de manera sostinguda i sostenible a escala internacional. Les operacions corporatives que hem tancat contribueixen a la competitivitat present i futura del negoci. A la vegada, com a banc compromès hem continuat prioritzant la millora contínua en el servei al client, la nostra raó de ser, a través de la innovació i la transformació digital, i el suport financer ferm a l’economia del país, el seu teixit empresarial i les famílies, prioritari també en el context actual complex i canviant”.

 

Operacions corporatives estratègiques

El 2021 el Grup Crèdit Andorrà ha formalitzat acords estratègics que busquen impulsar el creixement en diferents àmbits del negoci, aportar més valor afegit a accionistes, clients i empleats, i fomentar en general el progrés econòmic i social del país.

Pel que fa a la participació del banc en el sector de la neu, estratègic per al país, Crèdit Andorrà, juntament amb els comuns de Canillo i la Massana, van formalitzar la constitució de SETAP 365 que integra Ensisa i EMAP, una aposta per unificar el sector de la neu i fer-lo més competitiu en els mercats internacionals. En l’àmbit de les assegurances, Crèdit Andorrà va ampliar la col·laboració amb Caser Seguros, que va entrar en l’accionariat d’Actiu Assegurances. El Grup Assegurador també va culminar l’acord amb el Grup Risk venent la seva participació en el hòlding espanyol ERSM Insurance Brokers, centrat en la corredoria i consultoria d’assegurances. L’operació respon a l’estratègia de centrar-se en els segments més alineats amb l’activitat principal bancària i asseguradora del Grup.

L’any passat el Banc va avançar en altres aliances molt importants i que s’han acabat materialitzant el 2022, com l’adquisició de Vall Banc, finançada íntegrament amb fons propis i que permetrà reforçar el negoci de banca privada a Andorra, i l’adquisició del negoci d’assessorament per a alts patrimonis i family office de GBS Finance per part de Creand Wealth Management.

 

Qualitat en la pràctica bancària

El 2021 Crèdit Andorrà va ser guardonat amb els premis de Millor banc d’Andorra en banca privada, pel grup Financial Times (publicacions PWM i The Banker); Millor banc d’Andorra per Global Finance, i Millor banc digital i Millor banc en RSC del país per Global Banking & Finance Review.

Fitch Ratings va confirmar el ràting a Crèdit Andorrà en ‘BBB-’, després de valorar positivament l’acord per adquirir Vall Banc.


Sostenibilitat

Crèdit Andorrà ha esdevingut signatari oficial dels Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides, un marc únic per a una indústria bancària sostenible desenvolupat a través d’una innovadora associació entre bancs de tot el món i la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI). Els Principis de Banca Responsable estableixen el paper dels bancs en la configuració d’un futur sostenible, l’alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i l’Acord de París sobre el clima.

El Grup Crèdit Andorrà ha destinat una inversió global en responsabilitat corporativa de 2,23 milions d’euros.

 

*Els comptes de l’exercici 2021 estan pendents de sotmetre’s a la Junta General d’Accionistes per a la seva aprovació.


Resultats
Lideratge