Tornar
3 Juny, 2020

La cançó participativa ON-CANÇÓ – Inventant un després, que va organitzar la Fundació ONCA, ha estat seleccionada per formar part de la votació de La millor cançó en confinament, iniciativa de la revista musical Enderrock. Des de l’11 de maig, el videoclip ha tingut més de 3.000 visualitzacions, el més vist del canal de la Fundació ONCA.

Segons Enderrock, «s’ha fet una selecció de cinquanta cançons de cinquanta artistes diferents de parla catalana i d’estils ben diversos. Es busca la millor cançó sobre el tema del confinament, amb música original».

La composició musical ska-reggae, escrita pel comissari artístic de la Fundació ONCA, Albert Gumíha estat arranjada pel músic andorrà Santi Casas i hi han participat vint-i-set artistes col·laboradors de la Fundació ONCA, ballarins i músics col·laboradors, entre d’altres.

D’altra banda, la nova proposta de la Fundació ONCA és crear un projecte audiovisual que, amb el nom de JONCA EN DANSA, està protagonitzat per músics de la JONCA i joves ballarins del país. És un treball que es pot trobar a les xarxes i que vol afegir-se a la campanya #JoSumoPerAndorra.

La finalitat artística és lligar la música barroca i la dansa contemporània, sota una mirada actual, amb la dramatúrgia i la coreografia del jove ballarí andorrà Xavier Pérez, que per primera vegada col·labora amb l’entitat musical. Per a aquest nou projecte, Albert Gumí ha instrumentat la peça «Premier Air des Matelots» de l’òpera Hippolyte et Aricie, de Jean-Philippe Rameau.

La JONCA estarà formada per cordes, flautes, clarinets, guitarra barroca i percussió i compartirà escena virtual amb quatre joves ballarins, alumnes de l’Escola Líquid Dansa, i sis joves percussionistes, alumnes de l’Espai de Música Moderna.

Segons Albert Gumí, «l’obra escollida és una dansa que correspon al tercer acte de l’òpera de Jean-Philippe Rameau Hippolyte et Aricie. Els matelots són mariners que, seguint la indicació feta pel compositor, Pésenment, fan que la interpretació sigui contundent i amb molta força».

En el cas de la dramatúrgia, Xavier Pérez ha plantejat: «La gran majoria de joves es troben cada dia amb un dilema: la lluita amb ells mateixos per sortir cada matí del llit. Si a sobre hi afegim el confinament, encara és més difícil mantenir uns horaris que ens ajudin a portar una rutina. La batalla entre el cervell i el despertador es fa encara més difícil de guanyar. En aquest projecte audiovisual es vol plasmar l’evolució dels sentiments dels “combatents”, des del moment en què sona el despertador fins que aconsegueixen sortir del llit. En aquest cas, el final de la “batalla” estarà representat amb el fet d’obrir la finestra i respirar l’aire pur d’un nou dia».

Durant el confinament, la Fundació ONCA compta amb músics i col·laboradors que participen en accions didàctiques i artístiques (https://drive.google.com/open?id=136h6QVTpHBC-dRmbRpJdsB1ztZvtUeqg), que consisteixen en vídeos en què els professionals proposen un taller musical o de moviment per a tot el públic per gaudir-lo des de casa. En aquest apartat, es fan públiques també totes les accions adreçades als seus col·lectius del programa social a fi que en puguin gaudir totes les persones que ho desitgin.

No et perdis res

Subscriu-te a la nostra newsletter i rebràs les novetats del nostre blog al teu correu electrònic.

Subscriure’m