Els premis estan organitzats pel Cercle de les Arts i de les Lletres.
Cartell Arts Andorra
L’artista Evelí Adam (Campdevànol, Girona) ha rebut l’accèssit del Premi Crèdit Andorrà de Pintura que s’atorga en el marc de la 25a edició del cartell Arts Andorra, organitzat pel Cercle de les Arts i de les Lletres. La pintura, titulada Barris ‘Egipte’, ha estat escollida entre onze obres.

Barris ‘Egipte’ pertany a la col·lecció que Adam ha pintat per diferents barris del món. Aquesta obra, realitzada amb acrílic sobre fusta, és d’un gran realisme, amb un treball acurat i tot tipus de detalls que permeten a l’espectador contemplar i percebre tres realitats reflectides en el quadre.
Adam explica que «la primera és una realitat representada per edificis destruïts, escenaris de múltiples conflictes, guerres, abandonaments, i tot immers en una pobresa extrema. És una obra que convida a reflexionar sobre com és la vida en cada llar i la importància que té per als individus tenir un habitatge digne». La segona realitat a què fa referència l’artista és «el reflex dels edificis a l’aigua bruta, un reflex clar i real, intens i dur, que significa la inactivitat per resoldre els conflictes». Finalment, l’autor fa referència a «l’ambigüitat del personatge, un espectador integrat en l’entorn, que ens demostra que les persones continuen sent persones, amb dignitat, amb drets, tot i haver perdut tots els seus béns».

D’altra banda, el Premi Crèdit Andorrà d’Escultura ha concedit també un accèssit, que ha rebut Xavier Puente (Corçà, Girona) per la seva escultura sense títol. És una escultura abstracta que treballa amb la geometria com a llenguatge i fil conductor. Tal com explica Puente, «a través de les obres, exploro el contrast entre elements». En aquest cas, amb un sol patró geomètric treballa els conceptes de buit i ple. Aquesta escultura, feta de fusta de sapel·li i acabada amb cera d’abella, és de talla directa, és a dir, feta d’un tauló de fusta massissa, i ha estat escollida entre un total de quatre obres.
Nit literària
El premi de Teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà, atorgat en el marc de la 42a Nit Literària del Cercle de les Arts i de les Lletres, recau en l’obra Amanita Fal·loide, de Francesc Puigpelat. D’altra banda, Aureli Trujillo s’endú el premi Grandalla de Poesia Crèdit Andorrà amb A l’ombra de les paraules.
Amanita fal·loide és el nom del bolet verinós més conegut i també l’eix central de la trama de l’obra de teatre policíaca que porta el mateix nom, explica Francesc Puigpelat. Una peça ambientada al Pirineu i que transcorre en un únic espai. L’autor situa els personatges en una casa de turisme rural de muntanya. «Es tracta d’un grup de sis persones que van a collir bolets però es troben aïllats per una tempesta de neu i comencen a morir un a un». Quin és el misteri d’aquest enverinament i qui l’ha provocat són algunes de les intrigues de l’obra. L’autor comenta també que es tracta d’un paral·lelisme amb La Ratera d’Agatha Christie.

Francesc Puigpelat és escriptor i periodista. Ha publicat més de quaranta llibres. En literatura per a adults, ha guanyat premis com el Josep Pla, el Carlemany (dos cops), el Joanot Martorell, el Ciutat de Palma i el Pin i Soler. En literatura infantil i juvenil, ha estat guardonat amb els premis Folch i Torres, Gran Angular, Ramon Muntaner i Ciutat d’Olot, entre d’altres. Amanita Fal·loide és la seva primera obra de teatre.
El segon guardonat de la nit ha estat Aureli Trujillo, amb un poemari que és un passeig guiat per les paraules i, tal com indica l’autor en el seu títol, a la seva ombra. «És un recorregut pel temps en què transcorre la nostra existència, per la memòria que sustenta aquest temps, i també per l’oblit que viu en ell», afegeix Trujillo sobre A l’ombra de les paraules. Dividit en tres parts, el poemari forma un conjunt d’imatges suggeridores, de sensacions i sentiments ordits en harmonia, i la seva estructura interna li dona la coherència d’un sol poema. La primera part està escrita en passat, la segona en present i la tercera profunditza en la introspecció tornant al passat, a tall de conclusió de les relacions interpersonals i de la seva maduresa.

Aureli Trujillo afegeix que «el poemari és un viatge del passat al present amb la mirada posada en el futur, construït com un tot, ple de sensacions i sentiments, d’emocions i vivències. En paraules del filòleg, traductor i lingüista Joaquim Mallafré, el que es coneix per impressionisme sinestèsic».
Trujillo és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. La seva vida professional ha transcorregut majoritàriament en una entitat financera, i després de la seva prejubilació, va decidir tornar a l’escriptura. Des de llavors ha publicat dos reculls de poesia, Dies de suau oreig i Entre marges, i ha col·laborat en altres publicacions col·lectives. També ha estat guanyador de diversos premis i reconeixements per les seves obres.
